Zaczęło się prozaicznie, bo od porządków w ogrodzie. Z pomocą i pomysłem na jego urządzenie przyszedł nam nasz sąsiad, Wiktor Szpak. To on też, pewnego wieczoru, pokazał nam swoją winnicę i poczęstował winem. To było odkrycie. Wino w Polsce, na Podkarpaciu, tuż obok, wydawało się czymś niemożliwym, a było jak najbardziej realne. Posadziliśmy więc 300 krzewów winorośli, naszą małą winniczkę na własne potrzeby: Siberę i Muskata na wina białe oraz Rondo i Regenta na czerwone. Szybko jednak okazało się, że winorośl jest rośliną, w której nie można się nie zakochać. Cieszyliśmy się każdym liściem, każdym gronem, każdą jagodą i zapragnęliśmy więcej. Dokupiliśmy więc działkę obok i rozglądaliśmy się za następną.
Aktualnie winnica zajmuje 1 ha na dwóch parcelach. Znajduje się na stokach o niedużym, kilkunastoprocentowym spadku w kierunku południowo-wschodnim. W niewielkiej odległości, około 400 m. przepływa rzeka Wisłoka. Gleba, średnio-ciężka, lessowa, wymaga wielu zabiegów, aby wydać owoc o zadowalających nas walorach. Oprócz wspomnianych wcześniej odmian, dosadziliśmy nowe szczepy: Solaris, Johanniter, Muscaris, Seyval Blanc i Cabernet Cortis. W przyszłości chcielibyśmy zmierzyć się również z jakąś viniferą, np. Pinot Gris lub Rieslingiem.
Nazwa winnicy pochodzi od nazwiska właścicieli, Vanellus bowiem po łacinie znaczy „czajka”. Chcielibyśmy wytwarzać w naszej winnicy wina pod którymi możemy się podpisać, takie, jakie nam samym smakują. Lubimy wina o wyrazistym aromacie owocu, wina, które nie wstydzą się swego pochodzenia i nie jest naszym celem wpisywanie się w światowe trendy. Mamy nadzieję sprzedawać nasze wina przede wszystkim podczas degustacji na miejscu, w piwnicy gdzie powstają i smakują najlepiej. Wierzymy w rozwój enoturystyki na Podkarpaciu i chcemy współtworzyć jej ofertę.
ORTUS / świt
2016, wino białe wytrawne z odmiany Seyval Blanc, alk. 12%
Wino o delikatnej, bardzo jasnej barwie zapowiadającej świeżość, którą odnajdujemy w nosie i ustach. Dominują aromaty owoców: zielonych jabłek, brzoskwiń i cytrusów (cytryna, mango, melon) oraz polnych kwiatów i ziół. Żwawa struktura o niezłej ekstraktywności podkreślona jest kwasowością. Doskonałe do kuchni: jako apetitif, lub jako akompaniament do szparagów, zimnych przystawek i sałat, również z owocami morza i delikatnych ryb. Polecane może być również z tradycyjnymi potrawami kuchni polskiej np. w połączeniu z pierogami z kapustą.
MANE / poranek
2016, wino białe wytrawne, z odmiany Muskat, alk. 12%
Wyjątkowo aromatyczne wino o intensywnych kwiatowo - owocowych nutach, wśród których odnaleźć można różę, jaśmin, kwiat pomarańczy i lipy oraz cytrusy i winogrona połączone w całość wyraźnie muszkatowymi akcentami charakterystycznymi dla odmiany. Słodko - owocowy bukiet stonowany jest szlachetną wytrawnością o cytrusowej soczystości. Wino sprawiające przyjemność, idealne na aperitif. Należy je podawać lekko schłodzone.
MERIDIUM / południe
2016, wino białe wytrawne, z odmiany Johanniter, alk. 12%
Wino o jasnym, słomkowym kolorze. W nosie wyraźne aromaty białych i żółtych owoców: gruszek, moreli, cytrusów i słodkich, pieczonych jabłek, wzbogaconych nutami mineralnymi. O dość mocnej strukturze, soczystej kwasowości, a jednocześnie łagodne i harmonijne. Idealne podawane lekko schłodzone do sałat z dodatkiem owoców oraz do kurczaka, tłustszej ryby i niezbyt ciężkiego makaronu.
VESPERUM / wieczór
2016, wino białe wytrawne, z odmian Muscaris i Solaris, alk. 12,5%
Wino o bardzo jasnym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie wyraźnie owocowe z domieszką kwiatów, ziół i przypraw korzennych. Wśród aromatów odnaleźć można gruszki, morele, skórkę pomarańczową, grapefruita i ananasa. W ustach przyjemnie orzeźwiające, żwawe, kwasowe, jednocześnie krągłe i pełne. Polecane schłodzone na aperitif, do dań kuchni azjatyckiej i ryb.
ROSE
2016, wino różowe wytrawne, z odmiany Regent, alk. 12%
Wino o bardzo lekkim, delikatnie łososiowym kolorze. W nosie intensywnie owocowe z aromatami wiśni, malin, truskawek i czerwonej porzeczki. Owocowa soczystość podkreślona jest lekką kwasowością. Wino rześkie, orzeźwiające, nie pozbawione wytrawnej elegancji. Polecane schłodzone do lekkich przekąsek, sałatek i drobiu, jak też do serów i wędlin, również tych bardziej pikantnych.
NOCTIS / noc
2015, wino czerwone wytrawne, kompozycja odmian Rondo, Regent i Cabernet Cortis, starzone w beczce, alk. 11,5%
Wino o czystym, rubinowym, niezbyt mocnym kolorze. Kompozycja trzech odmian, z których każda wnosi inny aspekt. W nosie wyczuwalne aromaty czerwonych owoców: wiśni, jeżyny i śliwki, podbite lekko dymną nutą. W ustach soczyste i pełne, doprawione papryką. Dojrzewało 9 miesięcy w starej beczce z francuskiego dębu, co dodało mu krągłości i wygładziło garbniki. Polecane do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla i sosów.
Zapraszamy na tych stronach do wspólnego spaceru wśród krzewów winorośli i do naszej piwnicy na degustację wina. Mamy nadzieję, że zachęci to Państwa do odwiedzenia nas osobiście.