Region Kazimierzowski (Małopolskiego Przełomu Wisły) jest chyba najbardziej spójny siedliskowo, ze wszystkich wyróżnionych regionów uprawy winorośli. Zarówno warunki klimatyczne jak i podłoże jest dość podobne we wszystkich istniejących tu winnicach.
Specyfika Regionu Małopolskiego Przełomu Wisły zaczyna się od powstałych kilkadziesiąt milionów lat temu skał osadowych (wapienie, margle i kreda) tworzących razem powstałymi znacznie później, na skutek działania lodowca pokrywami lessowymi. One właśnie determinują specyfikę podłoża i gleby na tym obszarze. Kolejny istotny element to pagórkowate ukształtowanie terenu (również polodowcowe) oraz specyficzny mikroklimat związany miedzy innymi z obecnością doliny rzecznej i samej Wisły.
Region ma również bogatą i dość długą tradycję winiarską. Już podobno Jan Kochanowski był wielkim sympatykiem win z benedyktyńskiej plantacji w Górze Jaroszyńskiej (dziś Puławskiej). Kiedyś rzędy winorośli opasywał wiele kredowych wzgórz w okolicy. W drugiej połowie XIX wieku winnica znajdowała się także na zboczu poniżej zamku Firlejów w Janowcu. Od 1928 roku jej właścicielem został Leon Kozłowski, ziemianin, który winiarstwa uczył się we Francji i Argentynie. Na janowieckiej skarpie założył 4-hektarową, tarasową winnicę. Po II wojnie światowej janowiecka plantacja weszła w skład centralnego rejonu winiarskiego, ale w realiach planowej gospodarki winogrodnictwo przynosiło jedynie straty, więc winnica utrzymała się tu tylko do drugiej połowy XX wieku. Janowiec - winiarska stolica regionu, jest więc, obok Zielonej Góry najdłużej utrzymującym się dawnym ośrodkiem uprawy winorośli na ziemiach polskich. Na skarpie poniżej zamku wciąż można odnaleźć ślady tarasów, ruiny piwniczek a nawet winne krzewy, których całkiem sporo odkryto również w zaroślach usuwanych ze wzgórza w związku z pracami konserwcyjnymi. Muzeum Nadwiślańskie pracuje nad odnowieniem janowickiej winnicy i tradycji winiarskich w regionie.
Winiarstwo w okolicach Janowca i Kazimierza ma się bardzo dobrze. Funkcjonuje tu blisko 40 winnic. Niektóre z nich od wielu lat. Winnice są raczej niewielkie – większość poniżej jednego hektara, ale powstają w nich naprawdę wyjątkowe wina. Winiarze Małopolskiego Przełomu Wisły przykładają szczególną uwagę do przyjaznych dla środowiska metod uprawy winorośli. Region ten jako pierwszy w Polsce sporządził swoją Kartę Winiarską i podjął próby powołania apelacji dla swojego wina.
Małopolski Przełom Wisły słynie ze swojej gościnności. Praktycznie w każdej winnicy (oczywiście po wcześniejszym umówieniu się) można degustować wina i miło spędzać czas na rozmowach spacerze wśród winnych krzewów. W wielu można także spróbować pysznego, regionalnego jedzenia, a w niektórych również przenocować.
Od maja 2009 roku, w ich murach zamku w Janowcu odbywa się Święto Wina, które jest okazją do degustowania win i regionalnych przekąsek (serów, ryb, szparagów) oraz spotkań z winiarzami regionu.
Przydatne linki:
Stowarzyszenie Winiarzy Małopolskiego Przełomu Wisły i Święto Wina w Janowcu
Winnice w regionie