Lubicie bąbelki? Lekkie, miękkie, aksamitne, kremowe, przyjemnie szczypiące, soczyste, odświeżające.... Idealne na każdą porę roku, na każdą okazję, i bez okazji, jako aperitif i do posiłku, we dwoje i w większym towarzystwie. Wino musujące jest zawsze doskonałe.
Słyszeliście o musiakach? Musiak to sympatyczna, potoczna nazwa dla polskich win musujących, która całkiem dobrze się przyjęła.
Polskie musiaki? ZDECYDOWANE TAK. To świetny potencjał, który wielu winiarzy wykorzystuje z powodzeniem.
PIJMY POLSKIE MUSIAKI! A tym bardziej podczas karnawału :)
To będzie wieczór obfitości. Spróbujemy kilku win musujących z topowych, polskich winnic. Będą musiaki białe i różowe, robione metodą tradycyjną, Charmata i pet-nat.
W ramach cyklu Przy polskim winie, tym razem zapraszamy na Wystrzałowe wina czyli karnawał z polskimi musiakami!
O atmosferę domowej gościnności zadba Halka Restauracja po polsku. Halka to, nie tylko piękne wnętrza, to przede wszystkim doskonała polska kuchnia ze szczyptą nowoczesności, w jej najlepszym wydaniu. Tym razem Halka zaserwuje apetyczne przekąski w typie finger food, które swobodnie będziemy komponować z winami.
*Winnica Kępa Wiślicka / Sibera, Muscat / metoda Charmata
*Winnica Gostchorze / Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc / metoda tradycyjna/ 6 m-cy na osadzie
Tartinki z wędzonym łososiem, sałata, ogórek, jajko, majonez domowy
Humus z białej fasoli, sezam, kiszone warzywa, orzechy
*Winnica Dworu Sanna / Seyval Blanc / metoda tradycyjna / 3 lata na osadzie
Łosoś marynowany w burakach, serek mascarpone z wasabi , zielone jabłko, avocado
Cukinia grillowana z kozim serem, chutney jabłkowe
*Winnice Wzgórz Trzebnickich / Pet-Nat Rose / Regent, Pinot Noir / metoda pet-nat
Pate z wątróbki drobiowej, galaretka wiśniowa, orzechy w karmelu, mus rodzynkowy
Plastry marnowanej kaczej piersi, rukola z suszonymi pomidorami, orzechy w karmelu, sos z czarnego bzu, bursztyn dojrzewający, mus figowy
*Winnica Chodorowa / Rondo Rose / metoda tradycyjna / 9 m-cy na osadzie
Tartinki z indykiem, ogórek kompresowany, kiszona dynia, konfitura cebulowa
Plastry pieczonego buraka, wędzona śmietana, kawior pstrąga z zielenicy
*Winnica Miłosz / Zweigelt Rose / metoda tradycyjna / 20 m-cy na osadzie
Szynka dojrzewająca, orzechy w karmelu, suszone śliwki, chipsy lniane
Tatar z polskiej wołowiny, marynowana szalotka, domowe grzybki, emulsja lubczykowa
Spotkanie poprowadzą dynamiczne i charyzmatyczne, Katarzyna Korzeń i Tatiana Mucha - autorki Winnicomanni, enoturystycznej koncepcji totalnie zaplątanej w winie, a szczególnie w polskim winie, którego są obecnie najbardziej aktywnymi popularyzatorkami. Organizują liczne degustacje i wyjazdy do winnic, angażują się w ogólnopolskie przedsięwzięcia promujące polskie winiarstwo. Piszą o rodzimych winnicach, we własnym stylu, sercem i emocjami. Uważają, że każda polska winnica jest absolutnie warta poznania. Bo wino to człowiek, miejsce, ich historia... Liderki polskiej turystyki winiarskiej. Współprowadzą także grupę na facebooku - Pijcy polskiego wina, która ma na celu budowanie dobrej kultury polskiego wina.
KIEDY: Piątek, 31 stycznia, 2020, godz. 19.30
GDZIE: Halka restauracja po polsku, Warszawa, ul. Puławska 43, lokal 45u
KOSZT I WARUNKI REZERWACJI
bilet w cenie 180 zł/os
obowiązkowa rezerwacja na winnicomania@gmail.com
potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata na konto
Tatiana Mucha
Aliorbank 70 2490 0005 0000 4000 4602 0140
tytułem przelewu: halka
W razie pytań, proszę dzwonić
Tatiana 607 440 507
Katarzyna 513 025 972
winnicomania@gmail.com