Wystrzałowe wina czyli karnawał z polskimi musiakami.

Wystrzałowe wina czyli karnawał z polskimi musiakami.



degustacja

Kiedy

Lokalizacja

Adres

Organizator

Dostępność

Wstęp

2020-01-31 19:00

HALKA Restauracja po polsku

WINNICOMANIA, Halka Restauracja po polsku

publiczne

bilety

facebook www

Lubicie bąbelki? Lekkie, miękkie, aksamitne, kremowe, przyjemnie szczypiące, soczyste, odświeżające....

Lubicie bąbelki? Lekkie, miękkie, aksamitne, kremowe, przyjemnie szczypiące, soczyste, odświeżające.... Idealne na każdą porę roku, na każdą okazję, i bez okazji, jako aperitif i do posiłku, we dwoje i w większym towarzystwie. Wino musujące jest zawsze doskonałe.

Słyszeliście o musiakach? Musiak to sympatyczna, potoczna nazwa dla polskich win musujących, która całkiem dobrze się przyjęła.

Polskie musiaki? ZDECYDOWANE TAK. To świetny potencjał, który wielu winiarzy wykorzystuje z powodzeniem.

PIJMY POLSKIE MUSIAKI! A tym bardziej podczas karnawału :)

To będzie wieczór obfitości. Spróbujemy kilku win musujących z topowych, polskich winnic. Będą musiaki białe i różowe, robione metodą tradycyjną, Charmata i pet-nat.

W ramach cyklu Przy polskim winie, tym razem zapraszamy na Wystrzałowe wina czyli karnawał z polskimi musiakami!

O atmosferę domowej gościnności zadba Halka Restauracja po polsku. Halka to, nie tylko piękne wnętrza, to przede wszystkim doskonała polska kuchnia ze szczyptą nowoczesności, w jej najlepszym wydaniu. Tym razem Halka zaserwuje apetyczne przekąski w typie finger food, które swobodnie będziemy komponować z winami.

*Winnica Kępa Wiślicka / Sibera, Muscat / metoda Charmata

*Winnica Gostchorze / Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc / metoda tradycyjna/ 6 m-cy na osadzie
Tartinki z wędzonym łososiem, sałata, ogórek, jajko, majonez domowy
Humus z białej fasoli, sezam, kiszone warzywa, orzechy

*Winnica Dworu Sanna / Seyval Blanc / metoda tradycyjna / 3 lata na osadzie
Łosoś marynowany w burakach, serek mascarpone z wasabi , zielone jabłko, avocado
Cukinia grillowana z kozim serem, chutney jabłkowe

*Winnice Wzgórz Trzebnickich / Pet-Nat Rose / Regent, Pinot Noir / metoda pet-nat
Pate z wątróbki drobiowej, galaretka wiśniowa, orzechy w karmelu, mus rodzynkowy
Plastry marnowanej kaczej piersi, rukola z suszonymi pomidorami, orzechy w karmelu, sos z czarnego bzu, bursztyn dojrzewający, mus figowy

*Winnica Chodorowa / Rondo Rose / metoda tradycyjna / 9 m-cy na osadzie
Tartinki z indykiem, ogórek kompresowany, kiszona dynia, konfitura cebulowa
Plastry pieczonego buraka, wędzona śmietana, kawior pstrąga z zielenicy

*Winnica Miłosz / Zweigelt Rose / metoda tradycyjna / 20 m-cy na osadzie
Szynka dojrzewająca, orzechy w karmelu, suszone śliwki, chipsy lniane
Tatar z polskiej wołowiny, marynowana szalotka, domowe grzybki, emulsja lubczykowa


Spotkanie poprowadzą dynamiczne i charyzmatyczne, Katarzyna Korzeń i Tatiana Mucha - autorki Winnicomanni, enoturystycznej koncepcji totalnie zaplątanej w winie, a szczególnie w polskim winie, którego są obecnie najbardziej aktywnymi popularyzatorkami. Organizują liczne degustacje i wyjazdy do winnic, angażują się w ogólnopolskie przedsięwzięcia promujące polskie winiarstwo. Piszą o rodzimych winnicach, we własnym stylu, sercem i emocjami. Uważają, że każda polska winnica jest absolutnie warta poznania. Bo wino to człowiek, miejsce, ich historia... Liderki polskiej turystyki winiarskiej. Współprowadzą także grupę na facebooku - Pijcy polskiego wina, która ma na celu budowanie dobrej kultury polskiego wina.


KIEDY: Piątek, 31 stycznia, 2020, godz. 19.30
GDZIE: Halka restauracja po polsku, Warszawa, ul. Puławska 43, lokal 45u

KOSZT I WARUNKI REZERWACJI
bilet w cenie 180 zł/os
obowiązkowa rezerwacja na winnicomania@gmail.com
potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata na konto
Tatiana Mucha
Aliorbank 70 2490 0005 0000 4000 4602 0140
tytułem przelewu: halka

W razie pytań, proszę dzwonić
Tatiana 607 440 507
Katarzyna 513 025 972
winnicomania@gmail.com

up
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY