Winostacja Polska: Winnica Moderna

Winostacja Polska: Winnica Moderna



degustacja

Kiedy

Lokalizacja

Adres

Organizator

Dostępność

Wstęp

2019-03-13 20:00

Surowiec

Surowiec

publiczne

bilety

facebook

Winostacja Polska: Winnica Moderna to trzecie z pięciu w tym sezonie spotkań w ramach cyklu Winostacja Polska. Szkoła Dolnośląskiego Wina, które trwają w Surowcu od stycznia do maja. Podczas każdego ze spotkań, spróbujemy win z innej dolnośląskiej winnicy i dobranych do nich przekąsek - serów od Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie i chleba na zakwasie z Pochlebna.

Cykl jest kontynuacją cieszących się popularnością w ubiegłym sezonie degustacji Winostacja Polska, w ramach których poznawaliśmy wina z różnych miast Polski.

Spotkanie 13 marca (środa) poświęcone będzie winom z Winnicy Moderna. Degustację poprowadzi i o winnicy opowie jej właściciel Nestor Koscianski. Część ciekawostkowo-historyczną, poświęconą historii winnicy poprowadzi organizatorka cyklu, dziennikarka Marta Wróbel.

Lista win do degustacji:

Johanniter 2017 (białe wytrawne)
Riesling 2017 (białe wytrawne)
Rondo 2017 (czerwone wytrawne)
Cabernet Cortis 2016 (czerwone wytrawne)
Cabernet Cortis 2017

Winnica Moderna – założona w 2015 roku przez Nestora Kościańskiego winnica, położona jest w Krakowianach na Wzgórzach Trzebnickich (20 km od Wrocławia). Na 2,4 ha uprawianych jest sześć odmian winorośli. Winnica produkuje wino wyłącznie z własnych owoców, a za cały proces odpowiada jej właściciel.

Ręczny zbiór, selekcja owoców, redukcja plonów są priorytetami Moderny. „Nowoczesna konstrukcja i minimalizm to cechy, które łączą inspirujący nas modernizm Wrocławia z architekturą naszego wina” - powiedział Nestor Kościański portalowi Vinisfera.

Winnica jest położona na wysokości od 183 do 200 m.n.p.m. Produkuje wina białe: johanniter, riesling, chardonnay, muscaris, i czerwone: rondo, cabernet cortis.

Marta Wróbel – pomysłodawczyni spotkań, dziennikarka (m.in. z "Polityka"), wykładowczyni akademicka, DJ-ka, aktywistka kulturalna. Publikuje reportaże, wywiady oraz teksty o szeroko pojętej kulturze, muzyce, Czarnej Ameryce i kulinariach. W Surowcu w ubiegłym sezonie organizowała też cykl „Gastrospotkania”.

wstęp: 40 zł (płatność tylko gotówką)
bilety dostępne w Surowcu od środy 06.03

 

źródło: https://www.facebook.com/events/302310990459253/

 

up
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY