Winostacja Polska: Winnica Agat to czwarte z pięciu w tym sezonie spotkań w ramach cyklu Winostacja Polska. Szkoła Dolnośląskiego Wina, które trwają w Surowcu od stycznia do maja. Podczas każdego ze spotkań, spróbujemy win z innej dolnośląskiej winnicy i dobranych do nich przekąsek - serów od Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie.
Cykl jest kontynuacją cieszących się popularnością w ubiegłym sezonie degustacji Winostacja Polska, w ramach których poznawaliśmy wina z różnych miast Polski.
Spotkanie 17 kwietnia (środa) poświęcone będzie winom z Winnica & Agroturystyka Agat w Sokołowcu. Degustację poprowadzi i o winach opowie Marcin Kucharski z Winnicy Agat. Część ciekawostkowo-historyczną, poświęconą historii winnicy poprowadzi organizatorka cyklu, dziennikarka Marta Wróbel.
Winnica & Agroturystyka Agat w Sokołowcu– mieści się w malowniczej wsi Sokołowiec (gmina Świerzawa) na Pogórzu Kaczawskim. Położona jest na wysokości 320 – 330 m n.p.m, na stoku wulkanu wygasłego przed około 300 milionami lat.
Winnica zawdzięcza swoją nazwę licznie występującym w okolicy agatom. Ze względu na rzeźbę terenu, Kraina Wygasłych Wulkanów to idealne miejsce na uprawę winorośli. W 2007 roku Paweł Góźdź i Teresa Kucharska postanowili to wykorzystać. Dziś sama winnica obejmuje 1,5 hektara i jest częścią szesnastohektarowego gospodarstwa agroturystycznego.
Można tu przenocować, pochodzić po górach, spróbować przetworów autorstwa pani Teresy na bazie warzyw i owoców z przydomowego ogródka, napić się wina pochodzącego z winnicy i wziąć udział w degustacji, szkoleniach lub warsztatach. Jak mówią właściciele winnicy, najlepiej sprawdziły się tu następujące wina: z białych odmian - Riesling, Johaniter, Solaris i Pinot Gris, a z czerwonych: Rondo, Regent, Cabernet Cortis.
10 kwietnia degustować będziemy następujące wina:
Johanniter 2018 (białe półsłodkie)
Cabernet Cortris Rose 2018 (różowe słodkie)
Rondo 2017 (wytrawne)
Regent 2018 (wytrawne)
Cabernet Cortris (czerwone wytrawne)
Po degustacji będzie można jak zwykle kupić degustowane wina.
Listę serów podamy na dniach.
Wstęp: 40 zł (płatność tylko gotówką) - bilety dostępne w Surowcu od środy 03.04
źródło: https://www.facebook.com/events/2087022524727831/