Trzeci sezon popularnych wrocławskich degustacji win Winostacja Polska powraca w nowym miejscu! 15 stycznia (środa) w g.19.30-21.00 zapraszamy do Food Think Tank (ul. Władysława Łokietka 6) na pierwsze spotkanie kolejnej odsłony comiesięcznego cyklu: Winostacja Polska. Wine Pairing: Wino i czekolada.
W tym sezonie myślą przewodnią spotkań będzie właśnie wine pairing. Różne rodzaje regionalnych win połączymy z degustacyjnymi porcjami wytrawnych i słodkich dań przygotowanych przez wrocławskich szefów kuchni i cukierników lub przy ich pomocy.
Startujemy na słodko. :) 15 stycznia połączą siły Winnica Moderna i Słodziej Smaku. Uczestnicy spotkania spróbują pięciu win, o których opowie Nestor Koscianski z Winnica Moderna i pięciu deserów z czekoladą w rolach głównych, o których opowie i które przygotuje Aleksandra Senatorówna ze Słodziej Smaku, absolwentka Gastronomicom International Culinary Academy w Agde we Francji, mająca za sobą staż w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Les Oliviers w Bandol.
Będą to inspirowane francuskimi przepisami desery o różnych teksturach, aromatach i smakach oraz natężeniach zawartości kakao ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Wszystkie słodkości powstaną z najlepszej jakości naturalnych składników.
Lista deserów:
1. Mus czekoladowy (mousse au chocolat ) z kruszonką z orzechami laskowymi.
2. Tartaletka z karmelem, czekoladą i suszoną śliwką.
3. Ptyś francuski z kremem czekoladowym.
4. Brownie na kruchym spodzie z kremem z marakuji.
5. Mus chałwowy z białą czekoladą i malinami.
Lista win:
1. Cabertnet Cortis 2018 (czerwone, wytrawne)
2. Cabernet Cortis Rose 2018 (różowe, słodkie)
3. Rondo 2018 (czerwone, wytrawne)
4. Chardonnay 2018 (białe, wytrawne)
5. Johanniter 2018 (białe, wytrawne)
Uczestnicy degustacji dowiedzą się też, jakie wina dobierać do różnego rodzaju czekolad, kiedy czekolada wydłuża "finisz" wina, a kiedy łagodzi jego alkoholowość i taninę.
Spotkanie poprowadzi i skoordynuje pomysłodawczyni cyklu Winostacja Polska, dziennikarka i aktywistka Marta Wróbel.
Po degustacji będzie można kupić wina z Winnicy Moderna i słodkości od Słodzieja Smaku.
Winnica Moderna - założona w 2015 roku przez Nestora Kościańskiego winnica, położona jest w Krakowianach na Wzgórzach Trzebnickich (20 km od Wrocławia). Na 2,4 ha uprawianych jest sześć odmian winorośli. Winnica produkuje wino wyłącznie z własnych owoców, a za cały proces odpowiada jej właściciel.
Ręczny zbiór, selekcja owoców, redukcja plonów są priorytetami Moderny. „Nowoczesna konstrukcja i minimalizm to cechy, które łączą inspirujący nas modernizm Wrocławia z architekturą naszego wina” - powiedział Nestor Kościański portalowi Vinisfera.
Winnica jest położona na wysokości od 183 do 200 m.n.p.m. Produkuje wina białe: johanniter, riesling, chardonnay, muscaris, i czerwone: rondo, cabernet cortis.
Słodziej Smaku - wrocławska cukiernia/pracownia cukiernicza/mikro kawiarnia stworzona przez dwie pasjonatki słodkości. Ola i Ania tworzą ciasta, ciasteczka, torty, babeczki, bezy, eklerki w 100 % z naturalnych składników. Używają prawdziwych jaj, masła, czekolady, same robią konfitury owocowe, kremy i musy. Tradycyjne receptury babć łączą z inspiracją francuskimi przepisami. Słodziej Smaku jest laureatem plebiscytu Orły Cukiernictwa - przyznawanego cukierniom najlepiej ocenianym przez klientów.
Cena biletów: 50 zł od osoby.
Liczba miejsc: 15 (ograniczona)
Uwaga! Bilety rezerwować można już teraz, wyłącznie w ten sposób: wysyłając maila na winostacja.polska@gmail.com lub wiadomość prywatną na FB do organizatorki Marta Wróbel.
Obowiązuje przedpłata! Osoby, które dokonają przedpłaty, otrzymają bilet na degustację drogą elektroniczną.
Sprzedaż biletów prowadzimy do ich wyczerpania.
Winostacja Polska. Wine pairing: Wino i czekolada
Food Think Tank, ul. Władysława Łokietka 6
15.01, g.19.30-21.00
źródło: https://www.facebook.com/events/486002095605372/