Winostacja polska. Polskie wina naturalne

Winostacja polska. Polskie wina naturalne



degustacja

Kiedy

Lokalizacja

Adres

Organizator

Dostępność

Wstęp

2018-05-30 19:00

Surowiec

Ruska 46A, 50-079 Wrocław

Surowiec

publiczne

bilety

facebook

Polskie wina naturalne, biodynamiczne, wegańskie i ekologiczne.

Degustacja win pełnych zaskakujących dewiacji aromatycznych, sylwetki winoogrodników pracujących metodami naturalnymi, diagnoza rynku i anegdoty.

Przekąski: lokalne kiszonki i hummusy stworzone na bazie lokalnych warzyw.

Dobre, bo polskie, cudze chwalicie, a swego nie znacie? To wszystko prawda, przynajmniej jeśli chodzi o rodzime wina. Dla wielu winnych smakoszy to wciąż swego rodzaju „terra incognita”. Ziemia to nie do końca poznana, ale jak pokazują pytania o kolejne spotkania z polskimi winami w rolach głównych, wzbudzająca spore zainteresowanie. Dlatego też kontynuujemy pomysł zapoczątkowany podczas Gastro Spotkań w Surowcu (aktywny link). Stworzyliśmy cykl degustacji „Winostacja Polska”. Przed wami pięć dat, pięć kręgów tematycznych, feeria smaków, zapachów oraz lokalne i regionalne historie. W trakcie cyklu dowiecie się między innymi, co wspólnego ma „Bulla gnieźnieńska” z pierwszymi rodzimymi winiarzami, ile w dewiacjach aromatycznych może być kopru i stajni, z jakim streetfoodowym winem najlepiej smakują slidery i w którym miejscu wina musujące spotykają się ze ślimakami. Nie zamykamy się na żadne smaki, ciekawi jesteśmy trendów. Zgłębiamy też szeroko pojętą kulinarną tradycję, której wino jest częścią, dlatego też „Winostacja Polska” w Surowcu to także wine pairing. Przekąski do win powstaną wyłącznie z polskich produktów lokalnych i regionalnych. Każdemu ze spotkań towarzyszyć będzie specjalna ścieżka dźwiękowa.

Cykl prowadzą:

Marta Wróbel – pomysłodawczyni spotkań, dziennikarka współpracująca m.in. z "Polityką" i "Zwierciadłem". Publikuje reportaże, wywiady oraz teksty o szeroko pojętej kulturze, muzyce, Czarnej Ameryce i kulinariach. Zgłębia związki jedzenia z kulturą i popkulturą. W Surowcu organizuje też „Gastro Spotkania”.

Sławomir Sochaj – dziennikarz magazynu „Ferment” i Winicjatywy, największego w Polsce portalu o winie. Autor wielokrotnie nagradzanego bloga Enoeno. Pisze o winie wplątanym w małe i duże historie, trendy rynkowe i związki z jedzeniem. Od lat prowadzi kursy wiedzy winiarskiej.

Liczba miejsc: 15
Wstęp: 70 zł/osoba (60 zł - degustacja win + 10 zł - przekąski)
Bilety dostępne w Surowcu od 22.05.18
Płatność tylko gotówką.
Kto pierwszy, ten lepszy.

źródło: https://www.facebook.com/events/1967203263322366/

 

up
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY