🍷 Najlepsze polskie wina ponownie w Poznaniu! 🍷
8 czerwca 2019 roku po raz szósty przyjadą z całej Polski do poznańskiego SPOT. najlepsi winiarze. Dwudziestu czterech winiarzy zaprezentuje ponad sto win. Będzie można je poznać, zdegustować oraz – co najważniejsze – kupić w cenie producenta.
Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednaj kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły reslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – będą także obiecujący debiutanci.
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części: dla branży i pasjonatów oraz część otwartą dla wszystkich. Otwartą degustację poprzedzi wręczenie nagród w konkursie „Polskie korki” dla najlepszych polskich win, któremu patronuje Marszałek Województwa Wielkopolskiego. Po ogłoszeniu wyników będzie można spotkać się z winiarzami, spróbować ich win i o nich porozmawiać.
Przedstawicieli branży i pasjonaci będą mogli wziąć udział w kilku degustacjach: degustacji komentowanej z menu degustacyjnym, degustacji pionowych win z Winnica Turnau i Winnica Płochockich, degustacji win, nad których powstaniem czuwał Piotr Stopczyński oraz win z Winnica Wieliczka. Festiwalowi wina towarzyszyć będzie także prezentacja wybranych producentów wyrobów regionalnych oraz warsztaty kulinarne.
Harmonogram 8/06:
🍷10.00-12.30 degustacja komentowana 30 najlepszych polskich win połączona z pięciodaniowym menu degustacyjnym oraz
🍷12:30-12:45 premiera win z Winnicy Wieliczka / Jantar 2017 i Winnicy Turnau / Riesling 2018
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
liczba miejsc bardzo ograniczona / cena: 300 PLN
zapisy: akademia@spot.poznan.pl
🍷13.15-14.45 degustacja komentowana rieslingów Winnicy Turnau (2014-2017), Inspiry Volcano Winnicy Płochockich (2014-2017), regentów Piotra Stopczyńskiego (winnice: Mierzęcin, Spotkaniówka, Półtorak, Koniusza, Jankowice itd.)
prowadzenie: Mariusz Kapczyński / Vinisfera
Liczba miejsc ograniczona / cena: 150 PLN / 90 PLN (sommelierzy SSP)
zapisy: akademia@spot.poznan.pl
🍷14.00-16.30 warsztaty kulinarne z produktami regionalnymi
Liczba miejsc ograniczona / cena: 190 PLN
zapisy: akademia@spot.poznan.pl
pełen opis warsztatów: wkrótce
🍷15.00-16.30 degustacja win nagrodzonych w konkursie Polskie Korki 2018
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
Lista degustowanych win:
Winnica Gostchorze Gostart 2016 / Złoty Korek
Winnice Wzgórz Trzebnickich Riesling 2015 / Srebrny Korek
Winnica Mickiewicz Johannis 2017 / Finalista
Winnica Dworu Sanna Muscaris 2017 / Finalista
Winnica Kojder Cuveé 2017 / Złoty Korek
Winnica Miłosz Angelus 2017 / Złoty Korek
Winnice Półtorak Cuveé 2016 / Złoty Korek
Winnica Hople Speciale 2015 / Srebrny Korek
Winnica Turanu Hibernal 2016 / Srebrny Korek
Liczba miejsc ograniczona / cena: 150 PLN / 90 PLN (sommelierzy SSP)
zapisy: akademia@spot.poznan.pl
🍷17.00-17.30 ogłoszenie wyników Konkursu Winiarskiego „Polskie korki 2019”
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
🍷17.30-20.00 otwarta degustacja polskich win i cydrów | cena: 25 PLN (nie obowiązują zapisy; płatne na miejscu)
🍷19.00-22.30 muzyka na żywo w ogrodzie / Creamer
Creamer (Tomasz Karmer) – najlepszy dj wśród sommelierów i najlepszy sommelier wśród dj’ów; gra od kilkunastu lat, początkowo na kameralnych imprezach w Poznaniu, potem organizował afterparty w klubie K2, a następnie w klubie SQ udzielał się w ramach cyklu Body Language. Gra tam do dzisiaj, ale także w sopockim Sfinksie, warszawskiej Smolnej czy krakowskim Prozaku 2.0. Razem z Juniore oraz Wojtkiem tworzy Polish Kartel. Od 2012 roku opiekuje się piknikami w parku przy Starym Browarze w ramach Weranda Take Away. Współtworzył projekt Prosecco Night.
Maciej Nowicki – dziennikarz portalu Winicjatywa oraz pisma o winie Ferment. W ciągu dnia nieustannie coś degustuje, wspiera, promuje, prowadzi (także w SPOT. w ramach „Korków z polskich win”) lub ocenia (we wszystkich konkursach, w których pojawiają się wina polskie; a jako przewodniczący w konkursie winiarskim „Polskie korki”). Jest bezsprzecznie największym znawcą i promotorem polskiego wina.
Mariusz Kapczyński – dziennikarz i krytyk winiarski, współpracował z Magazynem Wino i Czasem Wina, twórca serwisu Vinisfera; juror konkurów winiarskich (m.in. Vinitaly, Concours Mondial de Bruxelles, Vinoforum, Vinaria, Vinul.ro); członek International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FIJEV); w 2017 roku był konsultant merytorycznym i przewodniczący jury podczas konkursu winiarskiego Enoexpo; co roku sędziuje w konkursie „Polskie korki”; w roku 2015 otrzymał Grand Prix Magazynu wino za promocję kultury wina w Polsce.
Współorganizatorzy: Ferment. Pismo o winie., Winicjatywa
Patronat medialny: USTA, Food Service, portalenoturystyczny.pl, Winnicomania, FOOD & FRIENDS, Vinisfera.pl
źródło: https://web.facebook.com/events/260304464893818/