Zapraszamy na degustację niezwykłych, polskich win stworzonych z pasją przez rodzinę Mazurków z Winnicy Silesian oraz foodparing'owa kolacja przygotowana przez Szefa kuchni Restauracji Halka Zbigniewa Palucha.
Podczas wydarzenia zaprezentowane zostaną następujące wina:
1. Seyval Blanc 2018 (białe wytrawne)
2. Riesling 2018 (białe wytrawne)
3. Souvignier Gris 2018 (białe wytrawne)
4. Roter Riesling 2018 (pomarańczowe wytrawne)
5. Cuvée 2018 (białe półwytrawne)
Winnica została założona w kwietniu 2016 r. W ciągu tygodnia zostało zasadzonych 55 tys. winorośli 12 różnych odmian. Siedlisko znajduje się na południowo-zachodnim stoku, na wysokości 230 m n.p.m. dominuje terroir granitowe mające swoje odzwierciedlenie w mineralności i chrupkości win Silesian. Geograficznie winnica jest położona w sercu Dolnego Sląska , na podgórzu Sudeckim , oddalona 50 km od Wrocławia.
Wina z Winnicy Silesian, to nowe , niezwykłe wina , tworzone z pasją i sercem przez rodzinę Mazurków i śiwatowej klasy winemaker'ów: Matthiasa Schucha i Michała Pajdosza. Na tegorocznym Festiwalu Polskich Win Souvignier Gris 2018 zdobył drugą nagrodę w kategorii win białych, a Roter Roesling 2018 także drugą nagrodę w kategorii win specjalnych .
Pomysł założenia winnicy pojawił się w głowie Jarosława Mazurka – jego rodzina od pięciu pokoleń zajmuje się hodowlą koni, a on sam prowadzi w Bagieńcu koło Jaworzyny Śląskiej duże gospodarstwo rolne – w 2015 roku. Winnice prowadzi z dwoma córkami Sonią i Marysią Mazurek.
Sonia razem ze swoim narzeczonym Esbenem w głównej mierze zajmują się dziś produkcją wina i reprezentowaniem winnicy, choć zaangażowanie widać tak naprawdę u każdego członka rodziny. W grudniu cały zespół wzmocniła Marysia, która powróciła z Australii gdzie (w Margaret River) kończyła kurs Wine Industry Operation. Od całej rodziny bije pasja i troska o każdy detal w tym np. projekt etykiet. Inspiracją były rodzinne albumy ze zdjęciami, a obecność koni i jeźdźców (także w stylizowanym logo winnicy) nie jest oczywiście przypadkowa. W połączeniu z czytelną identyfikacją wizualną (duże litery oznaczające szczep lub nazwę plus oddzielna kolorystyka każdego wina) dały jedne z najładniejszych etykiet polskich win.
Wieczór degustacji poprowadzi Sonia Mazurek, we własnej osobie.
Współorganizatorem wydarzenia jest również firma JNT Group , https://jntgroup.com/pl, dystrybutor win z Winnicy Silesian.
KIEDY: Piątek, 28 luty , 2020, godz. 18.30
GDZIE: Halka restauracja po polsku, Warszawa, ul. Puławska 43, l
KOSZT I WARUNKI REZERWACJI
bilet w cenie 150 zł/os
obowiązkowa rezerwacja na biuro@restauracjahalka.pl
potwierdzeniem rezerwacji jest wpłata na konto
Monte_Negro sp. zo.o.
Santander bank : 701500 1777 121 770111 85 60000
tytułem przelewu: degustacja 28.02.20
W razie pytań, proszę dzwonić
Edyta Dawiskiba lub Beata Gołębiewska
509 593 305
biuro@restauracjahalka.pl
źródło: https://www.facebook.com/events/2583798898608779/