Już po raz szósty zapraszamy do Stara Zajezdnia Kraków by DeSilva w dniach 10.11 oraz 11.11 by świętować wspólnie dzień św. Marcina, patrona winiarzy!
👉W PROGRAMIE FESTIWALU 10.11👈
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➡ Prezentacja młodego wina z rocznika 2018, którym świętujemy koniec zbiorów
➡ Młode wino i najlepsza polska gęsina
➡ Wręczenie Nagród św. Marcina za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina i tradycji świętomarcińskich (nagroda ma formę statuetki św. Marcina projektu słynnego rzeźbiarza Jerzego Kędziory)
➡ DJ oraz muzyka na żywo
➡ Producenci naturalnych wyrobów lokalnych (GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Consonni Tre Storie, ser i szynka)
➡ Wieczór poprowadzi błyskotliwy Kuba Janicki
Partnerem wydarzenia jest Miasto Kraków - Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej 2019.
👉W PROGRAMIE FESTIWALU 11.11👈
WSTĘP JAK ZWYKLE NA NAJEDZONYCH BEZPŁATNY!
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
➡ Najedzeni Fest - dobre jedzenie, degustacje i spotkania
👉ORGANIZACJA👈
➖➖➖➖➖➖➖
Dla porządku, wyeliminowania kolejek i dla komfortu uczestników, wprowadziliśmy kilka zmian organizacyjnych:
➡ nie jesteśmy w stanie zagwarantować wszystkim uczestnikom festiwalu miejsc siedzących, dlatego lokal zostanie otwarty już o godzinie 17.00, aby umożliwić zajęcie miejsc siedzących osobom, którym na nich zależy
➡ osobom, którym nie uda się zająć miejsca siedzącego, zapewniamy stoliki koktajlowe na czas konsumpcji
➡ wprowadzamy kaucję zwrotną za kieliszek, w wysokości 10 zł
➡ młode wino na kieliszki oraz na butelki będzie sprzedawane z różnych, wyraźnie oznaczonych stanowisk, aby rozładować kolejki
➡ do Państwa dyspozycji będzie szatnia
👉BILETY👈
➖➖➖➖➖
Bilety dostępne w Starej Zajezdni by DeSilva przy ulicy św. Wawrzyńca 12 w Krakowie (kontakt: starazajezdnia@desilva.pl) .
➡w cenie 40 zł – bez gwarancji miejsca siedzącego,
➡z miejscem siedzącym na antresoli – 60 zł.
🍴 W cenie biletu kieliszek wina białego, kieliszek wina czerwonego oraz przysmak powitalny! 🍴 🍷🍷
---
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, którego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.
Zwyczajowo w dzień jego święta – 11 listopada – po raz pierwszy raczono się młodym winem z bieżącego rocznika. O tej porze bowiem wino zwykle kończy już fermentację i klaruje się. Wtedy też nadchodził czas daniny składanej przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną - była to ostatnia okazja, by przed adwentem najeść się do syta.
Dzisiaj również podaje się młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello. Dawniej również w Polsce pito młode wina. Winnica Srebrna Góra postanowiła odświeżyć miniony obyczaj i nadając mu nowoczesny charakter, wprowadzić na stałe do kalendarza małopolskich wydarzeń. Kontynuujemy rokrocznie tę tradycję, podczas Krakowskiego Festiwalu Młodego Wina, na który serdecznie zapraszamy!
źródło: https://www.facebook.com/events/275654203062500/