Jak co roku serdecznie zapraszamy w gościnne progi Stara Zajezdnia Kraków w dniu św. Marcina, patrona winiarzy, na prezentację młodego wina z rocznika 2017, którym świętujemy koniec zbiorów. 🍇🍷🍇
W PROGRAMIE FESTIWALU:
➡ Młode wino i najlepsza polska gęsina w ramach akcji Czas na gęsinę
➡ Wręczenie Nagród św. Marcina za wyjątkowe zasługi w dziedzinie promocji polskiego wina i tradycji świętomarcińskich (nagroda ma formę statuetki św. Marcina projektu słynnego rzeźbiarza Jerzego Kędziory*)
➡ Koncert zepsołu Sztetl oraz DJ Krzaku (Zjednoczenie Sound System)
➡ Inauguracja pomnika świętego Marcina autorstwa Jerzego Kędziory, który wkrótce stanie wśród winnic Srebrnej Góry
➡ Producenci naturalnych wyrobów lokalnych (Pstrąg Ojcowski, GAWOR Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Tre Storie, LavendziarniaStoki6, ekologiczne tradycyjne sery kozie od Maziejuków)
➡ Wieczór poprowadzi Kuba Janicki
* Jęrzy Kedziora, rzeźbiarz, medalier i projektant wnętrz oraz terenów zielonych jak i zurbanizowanych. Twórca projektów takich jak "Przechodzący przez rzekę" w Bydgoszczy, pomnika bł ks. Jerzego Popiełuszki w Częstochowie oraz m.in wystawy balansujących rzeźb na Kładce o. Bernatka i wielu niezwykłych rzeźb zdobiących miasta Polski i zagraniczne metropolie.
Bilety dostępne w Starej Zajezdni na Wawrzyńca 12 w Krakowie.
---
Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, którego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.
Zwyczajowo w dzień jego święta – 11 listopada – po raz pierwszy raczono się młodym winem z bieżącego rocznika. O tej porze bowiem wino zwykle kończy już fermentację i klaruje się. Wtedy też nadchodził czas daniny składanej przez chłopów. Jej istotnym elementem były gęsi, właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Na świętego Marcina bez umiaru objadano się gęsiną - była to ostatnia okazja by przed adwentem najeść się do syta.
Dzisiaj również podaje się młode, tegoroczne wina, tradycyjnie do świętomarcińskiej kolacji z pieczoną gęsią. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello. Dawniej w Polsce również pito młode wina. Winnica Srebrna Góra postanowiła odświeżyć miniony obyczaj i nadając mu nowoczesny charakter, wprowadzić na stałe do kalendarza małopolskich wydarzeń. Kontynuujemy rokrocznie tę tradycję, podczas Krakowskiego Festiwalu Młodego Wina, na który serdecznie zapraszamy!