6 maja 2017 17:38
Na eno-imprezowej mapie Krakowa pojawił się nowy mocny punkt. Polskie wina, regionalne jedzenie i wyjątkowi goście. Polecamy!
W lutym, w Krakowie rozpoczął się cykl degustacji pod tytułem Wieczory z Polskim Winem. Jest to seria spotkań przy najlepszych polskich winach i pysznym, regionalnym jedzeniu. Na każde spotkanie organizatorzy zapraszają ciekawe postacie związane z polskim winiarstwem. W miłej luźnej atmosferze, możemy poznać ciekawych ludzi i ich historie, dowiedzieć się sporo o polskich winnicach i spróbować bardzo wielu niezwykle interesujących win, które w połączeniu z potrawami, z którymi są serwowane dostarczają naprawdę przyjemnych wrażeń.
Największym atutem imprezy jest jej cykliczność i różnorodność tematyczna z którą nie ma żadnego problemu mimo wierności tylko i wyłącznie polskiemu winiarstwu.
Gościem Pierwszego Wieczoru z Polskim Winem była winnica Wieliczka. Agnieszka Wyrobek-Rousseau i Piotr Jaskóła zaprezentowali swoje wina i opowiedzieli o odważnym projekcie, który realizują – uprawie biodynamicznej szlachetnych szczepów Vitis vinifera, w naszym niełatwym klimacie.
Na uczestników degustacji czekały wyjątkowe połączenia:
– podpłomyki i „prawdziwy” olej rzepakowy, tłoczonego na zimno (z Winnicy Wieliczka)
– Chardonnay 2015, Winnica Wieliczka; kanapeczki z serkiem warzywno-ziołowym
– Riesling 2016, Winnica Wieliczka; pasta z wędzonego pstrąga z wytrawnym chrustem oraz pączki z bryndzą
– Riesling 2015, Winnica Wieliczka; grzanki z serem pleśniowym, gruszką i orzechami
– cydr półsłodki oraz Bzik, Winnica Wieliczka; chrupiąca szarlotka.
Drugi Wieczór z Polskim Winem był wieczorem specjalnym, poświęconym twórczości Bożeny Pajdosz z winnicy Jakubów. Autorka opowiadała o swojej książce i życiu… czytała swoje wiersze i snuła plany na przyszłość.
Uczestnicy spotkania mogli spróbować:
Yacobus Sekt 2015 Brut
Dornfelder 2015
Solaris 2015
oraz oleju z pestek winogron z Winnicy Chronów z podpłomykami i francuskich ciasteczek ziołowych.
Trzeci Wieczór z Polskim Winem przeniósł uczestników degustacji na Jurę Krakowsko – Częstochowską. Gośćmi wieczoru byli winiarze ze Stowarzyszenia Winiarzy Jury Krakowskiej: Katarzyna Fluder, Marcin Niemiec i Marcin Litwa. Region Jurajski jest niezwykle ciekawy zarówno pod względem siedliskowym jaki i mikroklimatycznym. Do tego mamy tam bardzo dużą „koncentrację” winnic – samo stowarzyszenie liczy ich ponad 20.
Uczestnicy mogli spróbować aż ośmiu win:
Winnica Kresy - Oksford 2016
Winnica Amonit - Solaris 2016
Winnica Goja - Majus 2016
Winnica Jadwiga - Regent 2016
Winnica Słońce i Wiatr - Leonis 2016
Winnica Zagardle - Leon Millot 2016
Winnica Św. Jana - Marechal Foch 2016
Winnica Nad Prądnikiem - Jutrzenka 2016
Było też morskie menu:
Pasta z sardynek z pomidorami
Panierowane krążki kalmarów
Koreczki z krewetki koktajlowej i mango
oraz
Pstrąg Ojcowski i ziołowe paluchy z solą morską i lubczykiem.
Kolejny Wieczór z Polskim Winem już za tydzień. Tym razem gra w różowe – degustacja siedmiu różowych win, z różnych części Polski i spotkanie z Moniką Bielką – Vecovi, Barbarą Czajką i Leszkiem Szczęchem.
Szczegóły na FB stronach:
Partnerami imprezy są: Galicia Wine & Travel Tours Odwiedź Winnicę, Podkarpackie Pole i Winoman - Food&Wine