Winnice Kojder jako pierwsza polska winnica przyjęta została do ekologicznej organizacji Ecovin. Uzyskany certyfikat zaświadcza, że zarówno uprawa jak i ochrona roślin pozbawione są środków chemicznych, sztucznych nawozów czy herbicydów, a w winiarni stosowana jest minimalna, niezbędna ilość siarczynów.
Rodzinie Kojder zależy, aby nie ingerować w naturę i zachować z niej jak najwięcej. Ich motto to: „EKOLOGIA PRZEDE WSZYSTKIM !”.
Zapraszamy na komentowaną degustację win z Gościem specjalnym, wraz z kolacją.
SELEKCJA WIN NA WIECZÓR (menu wkrótce)
1. Johanniter
W nosie świeże, cytrusowe. Wyraźna kwasowość, która przekłada się na nuty młodego jabłka, mirabelki i gruszki.
Srebrny medal w prestiżowym konkursie Mundus Vini 2019
2. Souvignier gris
Wino z ręcznie wyselekcjonowanych winogron pochodzących z naszych najstarszych parceli. Fermentowane i leżakowane z dodatkiem dębu francuskiego. Wyczuwalne aromaty jabłka, gruszki, brzoskwini i marakui. Finisz delikatnie mineralny.
3. Cuvee
Kupaż solarisa i souvignier gris. Czyste i dość intensywne owocowe aromaty z akcentami słodyczy. W smaku dominuje dojrzałe jabłko, nektarynka i biała brzoskwinia.
Cuvee 2017 - w kategorii win białych półwytrawnych i wytrawnych zdobyło złoty korek na konkursie Polskie Korki 2018
4. Muscaris
Wino o intensywnie kwiecistych aromatach. Wyczuwalne pudrowe aromaty kwiatu czarnego bzu, róży i fiołków. Finisz delikatnie mineralny.
5. Solaris
Typowy dla solarisa bukiet owoców egotycznych. W smaku wyczuwalne aromaty ananasa, brzoskwini, marakui i miodu.
***
Założona w 2015 roku rodzinna winnica w Babinku, w pobliżu Puszczy Bukowej, kompleksu leśnego będącego częścią Szczecińskiego Parku Krajobrazowego. Winnica rośnie na malowniczych wzgórzach, w których wnętrze kryje w sobie żyzne bogactwo smaków pozostałe po skandynawskim lodowcu. Białe odmiany jakie tu znajdziemy to: Johanniter, Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, czerwone: Prior, Cabernet Cortis, Rondo, Pinot Noir.
Pierwsze nasadzenia miały miejsce w 2015 roku – 2 hektary, obecnie jest to około 8 hektarów.
Więcej informacji już niedługo.
Kolacja z degustacją komentowaną jest organizowana w ramach Jesień Enologiczna, której tematem przewodnim jest "BLIŻEJ NATURY".
źródło: https://www.facebook.com/events/481513025732439/