Winnice Kojder w ZaKładce - Naturalnie

Winnice Kojder w ZaKładce - Naturalnie



degustacja

Kiedy

Lokalizacja

Adres

Organizator

Dostępność

Wstęp

2019-11-29 19:30

ZaKładka Bistro de Cracovie

ZaKładka Bistro de Cracovie, Jesień Enologiczna, Winnice Kojder

publiczne

wolny

facebook

Winnice Kojder jako pierwsza polska winnica przyjęta została do ekologicznej organizacji Ecovin. Uzyskany certyfikat zaświadcza, że zarówno uprawa jak i ochrona roślin pozbawione są środków chemicznych, sztucznych nawozów czy herbicydów, a w winiarni stosowana jest minimalna, niezbędna ilość siarczynów.
Rodzinie Kojder zależy, aby nie ingerować w naturę i zachować z niej jak najwięcej. Ich motto to: „EKOLOGIA PRZEDE WSZYSTKIM !”.

Zapraszamy na komentowaną degustację win z Gościem specjalnym, wraz z kolacją.

SELEKCJA WIN NA WIECZÓR (menu wkrótce)

1. Johanniter
W nosie świeże, cytrusowe. Wyraźna kwasowość, która przekłada się na nuty młodego jabłka, mirabelki i gruszki.

Srebrny medal w prestiżowym konkursie Mundus Vini 2019

2. Souvignier gris
Wino z ręcznie wyselekcjonowanych winogron pochodzących z naszych najstarszych parceli. Fermentowane i leżakowane z dodatkiem dębu francuskiego. Wyczuwalne aromaty jabłka, gruszki, brzoskwini i marakui. Finisz delikatnie mineralny.

3. Cuvee
Kupaż solarisa i souvignier gris. Czyste i dość intensywne owocowe aromaty z akcentami słodyczy. W smaku dominuje dojrzałe jabłko, nektarynka i biała brzoskwinia.
Cuvee 2017 - w kategorii win białych półwytrawnych i wytrawnych zdobyło złoty korek na konkursie Polskie Korki 2018

4. Muscaris
Wino o intensywnie kwiecistych aromatach. Wyczuwalne pudrowe aromaty kwiatu czarnego bzu, róży i fiołków. Finisz delikatnie mineralny.

5. Solaris
Typowy dla solarisa bukiet owoców egotycznych. W smaku wyczuwalne aromaty ananasa, brzoskwini, marakui i miodu.

***

Założona w 2015 roku rodzinna winnica w Babinku, w pobliżu Puszczy Bukowej, kompleksu leśnego będącego częścią Szczecińskiego Parku Krajobrazowego. Winnica rośnie na malowniczych wzgórzach, w których wnętrze kryje w sobie żyzne bogactwo smaków pozostałe po skandynawskim lodowcu. Białe odmiany jakie tu znajdziemy to: Johanniter, Souvignier Gris, Solaris, Muscaris, czerwone: Prior, Cabernet Cortis, Rondo, Pinot Noir.
Pierwsze nasadzenia miały miejsce w 2015 roku – 2 hektary, obecnie jest to około 8 hektarów.

Więcej informacji już niedługo.

Kolacja z degustacją komentowaną jest organizowana w ramach Jesień Enologiczna, której tematem przewodnim jest "BLIŻEJ NATURY".

 

źródło: https://www.facebook.com/events/481513025732439/

up
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY