Enoturystyka jest nieodzowną częścią turystyki kulinarnej, dlatego na Konferencja naukowa: Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń zapraszamy Was na warsztaty o polskiej enoturystyce.
Planujemy:
część teoretyczną:
- charakterystyka oraz znaczenie i rola enoturystyki
- historia i aktualny stan polskiego winiarstwa
- potencjał enoturystycznych polskich winnic
- najważniejsze rodzime atrakcje enoturystyczne (regiony, festiwale, szlaki)
- tworzenie oferty enoturystycznej oraz łącznie atrakcji winiarskich do innych ofert turystycznych
część praktyczną:
- przykłady eventów enoturystycznych
- degustacja win i produktów regionalnych z zaproszonymi gośćmi ;)
Uczestnicy warsztatów poznają specyfikę aktualnego potencjału turystycznego polskich winnic – w teorii i praktyce. Zdobędą wiedzę na temat istniejących szlaków enoturystcznych, poznają charakterystykę kształtujących się regionów uprawy winorośli, zapoznają się z kalendarzem imprez winiarskich w Polsce. Zobaczą przykłady wdrażania zagranicznych rozwiązań enoturystycznych w realiach naszego kraju. Dowiedzą się jak nawiązywać kontakty z parterami enoturystycznymi – na co mogą liczyć w czasie współpracy, na co zwracać szczególną uwagę. Poznają konkretne przykłady łączenia polskich win z produktami regionalnymi.
Więcej szczegółów już niebawem...
Wydarzenie odbywa się w ramach: Konferencja naukowa: Międzykulturowa turystyka kulinarna pokoleń.