W dniach 8-11 listopada w Bazaar Bistro przy placu Nowym na Kazimierzu będziecie mogli spróbować wybornych dań 🍽 z gęsiny oraz specjalnie wyselekcjonowanego na tę okazję wina świętomarcińskiego 🍷.
Celebrujemy w ten sposób dzień Świętego Marcina, który przypada 11.11 i związanym z tym świętem zwyczaj picia młodego wina i jedzenia gęsiny. Warto wspomnieć, że św. Marcin jest patronem winiarzy 🍇, a tradycja obchodów tego święta, którą zapoczątkowali francuzi 🇫🇷 oraz niemcy 🇩🇪 sięga IV w.n.e. Wtedy to chłopi w ramach daniny składali najokazalsze gęsi - stąd tego dnia na stołach króluje ten właśnie rodzaj drobiu.
W tych dniach będziecie mogli zamówić dania ze specjalnego MENU⬇
🍴Przystawka:
Półgęsek z Laskowej
(wędzona w zimnym olchowym dymie gęsia pierś) podawana z marynowaną żurawiną, parmezanem, puree z kaparów i rodzynek
🥄Zupa:
Krupnik na wędzonej gęsi
(serca i gęsie żołądki, kasza jęczmienna)
🍽Dania Główne:
1) Pieczone udo gęsie
(maślane puree ziemniaczane z truflą, marynowany pieczony burak, sos z suski sechlońskiej)
2) Nasze pierogi z gęsiną
(smażony na maśle jarmuż, demi glace)
🍰Deser:
Sernik dyniowy z domowym sorbetem z czarnej porzeczki
🍷Polecamy polskie wino świętomarcińskie z Winnica Gródek
☎ Rezerwacje: 797 422 002
📍ul. Meiselsa 24 (wejście od strony placu Nowego)
Zapraszamy!
źródło: https://www.facebook.com/events/792513581197041/?event_time_id=792513584530374