Winnica Skarpa Dobrska założona wiosną 2014 roku w miejscowości Dobre koło Kazimierza Dolnego. Usytuowana jest na malowniczym, południowo - wschodnim stoku przylegającym do rezerwatu przyrody Skarpa Dobrska, od którego wzięła swoją nazwę. Oficjalny debiut tego rodzinnego przedsięwzięcie rodziny Herbsztajn nastąpił w 2017 roku w czasie Święta Wina w Janowcu, a zaprezentowane wina od razu przykuły uwagę tak krytyków winiarskich jak i festiwalowej publiczności. Maciej Nowicki, dziennikarz Ferment. Pismo o winie., pisał wówczas: „Jeszcze wyżej oceniam Winnicę Skarpa Dobrska. Same wina są świetne - oprócz johannitera (Anemone) w ofercie znajdziemy świetnie zbalansowany riesling Aquilegia oraz orzeźwiające i bardziej strukturalne pinot gris Daphne. (…) Dużą staranność włożono także w całą otoczkę – dobrej jakości butelki i korki, przemyślaną stronę internetową, a przede wszystkim – etykiety i kontretykiety, na których znajdziemy – wzorem win z Moraw – wszystkie technikalia wina, łącznie z poziomem cukru i kwasowości. Wielkie brawa!”. Po trudnym roczniku 2017, w którym warunki pogodowe praktycznie nie pozwoliły na wyprodukowanie żadnego wina, z tym większą niecierpliwością wyczekiwano tych z rocznika 2018.
Ich ogólnopolska premiera nastąpi 21 maja w wine barze Dwa przez Cztery w Łodzi. Oprócz nowych wydań wspominanych już Anemone, Aquilegia i Daphne zaprezentowane zostaną także absolutne nowości w historii winnicy – gewurztraminer o nazwie Cerasus i różowy zweigelt – Adonis. Winom towarzyszyć będą tapasy, specjalnie przygotowane na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Affogato – Kubę Hamankiewicza. O winach opowiadać będą Sylwia Herbsztajn i Leopold Będkowski, a rozmowę prowadzić i moderować będzie Maciej Nowicki.
Szczegółowe menu:
Johaniter / Grilowana biała ryba w liściach botwiny na rustykalnym grillu z koperkiem i grillowanym porem.
Riesling / Biały szparag z wielkopolski pieczony w gotowanym ryżu w akompaniamencie veloute z biaych szparagów i białego wina.
Pinot gris / Tabouhle z brokuła
Gewurztraminer / Pasztet z foie gras z domową chałką i rabarbarem
Zwegielt / Popisowy kaczo-burger z Dwa przez Cztery.
Kiedy? Wtorek, 21 maja 2019 r., g. 19.00
Gdzie? Dwa Przez Cztery, Piotrkowska 144
Za ile? 140 zł/ os.
Jak zarezerwować?* Dzwońcie: 662 440 080 lub piszcie w wiadomościach prywatnych.
Płacić można w lokalu lub przelewem na konto PKO BP SA numer: 03 1020 3352 0000 1902 0159 6501
W tytule przelewu prosimy o wpisanie:
" 2/4, 21.05.19 "
*Jeśli przelew zostanie wykonany z innego konta, niż nazwisko z rezerwacji, należy przesłać wcześniejszą informację. Potwierdzeniem rezerwacji jest wcześniejsza wpłata.
źródło: https://www.facebook.com/events/331087784243140/