Serdecznie zapraszamy na kolejne wydarzenie w ramach V Jesień Enologiczna.
Impreza odbędzie się w klimatycznej Chata na Lipiu w miejscowości Winiary, w formie pikniku i warsztatów na świeżym powietrzu, który rozpoczniemy spacerem po lesie w poszukiwaniu grzybów.
Naszą grzybową przewodniczką będzie Prezes honorowa Stowarzyszenia Kobiety i Wino, Monika Bielka-Vescovi, która wprowadzi nas również w tajniki połączeń wina z grzybami.
Stroną kulinarną zaopiekuje się Katarzyna Solańska, certyfikowana sommeliere i autorka bloga Kate's Wine&Cuisine by Kate's Kitchen, specjalistka w dziedzinie food&wine pairingu.
Na specjalnie na tę okazję opracowane grzybowe menu składają się potrawy przygotowywane na ogniu oraz z użyciem peki.
Menu:
Gulasz z prawdziwkami z kociołka - Syrah
Zupa krem grzybowa na rieslingu - Riesling
Aromatyczna zapiekanka ziemniaczano-grzybowa spod peki - Pinot Noir
Ravioli z kaszą, lejkowcami i skwarkami z mangalicy - Albariño
Rydze z blachy - Zweigelt
Ziemniaczki z popiołu
Agenda:
1. Wyjazd busem o godzinie 12:00 (możliwa zmiana na godzinę 11:00 - w trakcie ustaleń)
2. Przyjazd na miejsce, spacer po lesie w poszukiwaniu grzybów
3. Chata na Lipiu - warsztaty gotowania na wolnym ogniu potraw z grzybami
4. Kolacja i degustacja win
5. Powrót busem do Krakowa
Bilety dostępne są w serwisie Evenea.
źródło: https://www.facebook.com/events/525463041559018/