winnica-foto

Winnica Piwnice Antoniego

winnica-logo
degustacje zwiedzanie


Rok założenia

Powierzchnia

Adres

Kontakt

2005

0,50 ha

33-162 Wola Lubecka 15

608017274
damianmarcinek@wp.pl

facebook   www

O nas

Historia winnicy sięga lat 80-tych ubiegłego wieku, kiedy to zostały zasadzoneprzez Antoniego Marcinka pierwsze krzewy winorośli Schuyler, Krystaly i Ontario. Było tego razem kilkadziesiąt krzewów prowadzonych po amatorsku, ale pozwalało to na zdobywanie pierwszych doświadczeń. Od 2005 roku po przystąpieniu do organizującego się Małopolskiego Forum Winnego rozpoczęliśmy stopniowe powiększanie winnicy. Winnica systematycznie się rozrastała wraz ze zdobywaniem przez nas kolejnych stopni wtajemniczenia. Obecnie winnica zajmuje obszar 50 arów. Nasadzonych jest około 2000 krzewów. Odmiany deserowe białe: Arkadia, Krystaly, Muskat Odeski, Wostorg i Refren. Odmiany deserowe czerwone: Schuyler, Agat Doński, Kodrianka i Arocznyj. W sumie odmian deserowych jest ok. 200 krzewów.
Białe wina robimy ze szczepów: Seyval Blanc, Solaris, Johanniter, Muskat Ottonel, Aurora, Bianca, Jutrzenka. Szczepy na wina czerwone: Cabernet Cortis, Cascada, Monarch, Regent, Rondo i ostatnie nasadzenie to Leon Millot.

Wina

Brzask

  • Kupaż z odmian Seyval Blanc oraz Johanniter.Białe wino o żółto słomkowej barwie.
  • Wino wytrawne ze świeżą kwasowością o lekkim poziomie alkoholu z  aromatami świeżych gruszek, melonów oraz owoców cytrusowych.
  • Charakteryzuje się bardzo odświeżającym finiszem.
  • Idealne do sałatek, serów, a także pikantnych potraw.
  • Temperatura podawania 8-12°C.

Bianite

  • Kupaż z odmian Bianca oraz Johanniter. Delikatne białe wino o słomkowej barwie.
  • Wino wytrawne o średnio-wysokim poziomie alkoholu z wyczuwalnymi aromatami kwiatowymi oraz gruszki i brzoskwini.
  • Idealne do białych mięs, serów oraz owoców morza.
  • Temperatura podawania 8-12°C.

 

Perła Kokocza 

Perła Kokocza

  • Kupaż z odmian Seyval Blanc, Aurora oraz Kristaly.Aromatyczne białe wino o złoto-słomkowej barwie.
  • Wino półwytrawne z wyczuwalną słodyczą o średniowysokim poziomie alkoholu i świeżej kwasowości.
  • Wyczuwalne aromaty owocowe, gruszki, moreli oraz owoców cytrusowych a także kwiatowa subtelność na finiszu.
  • Idealne do wątróbek, pasztetów, serów  a także do ryb oraz deserów.
  • Temperatura podawania 8-12°C.

 

Bianca

  • Wino z odmiany Bianca.
  • Delikatne białe wino o słomkowej barwie.
  • Wino półsłodkie o umiarkowanym poziomie alkoholu z żywą kwasowością.
  • Z wyczuwalnymi aromatami kwiatowymi oraz owoców tropikalnych.
  • Idealne do deserów a także po deserze.
  • Temperatura podawania 10-12°C.

 

Julita

  • Kupaż odmian Bianca, Johanniter oraz Seyval Blanc, z lekką nutą Muscat Ottonel.
  • Aromatyczne białe wino o żółto-słomkowej barwie.
  • Wino półsłodkie o umiarkowanym poziomie alkoholu ze świeżą kwasowością.
  • Z wyczuwalnymi aromatami świeżych gruszek, brzoskwini i kwiatową muszkatową delikatnością.
  • Idealne do serów, sałatek, deserów a także po deserze.
  • Temperatura podawania 10-12°C.

 

Danutie

  • Wino autorskie.
  • Kupaż z wszystkich białych odmian w winnicy. W przeszłości była to popularna praktyka, jednak później odeszła trochę w niepamięć. Obecnie  te wina przeżywają renesans zwłaszcza w Austrii gdzie powstała nawet nowa Apelacja Wiener Gemischter Satz DAC.
  • Słodkie białe wino, szaptalizowane miodem. Już Rzymianie dosładzali moszcz gronowy, by osiągnąć wyższy poziom alkoholu, do XIX wieku stosowane było to również w Europie.
  • Z bardzo mocnym aromatem miodu, kwiatów oraz jałowca.
  • Idealne do ciast i deserów, szczególnie z 
  • z dodatkiem kremów oraz tłustych miękkich serów.
  • Temperatura podawania 10-14°C.

Gdzie jesteśmy?

Winnica należy do:



Region podkarpacki







up
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY